Client: GEM Meerstad

‘Meerstad’ is de ontwikkeling van een nieuw woon- en recreatiegebied tussen de stad Groningen, Engelbert en Harkstede. Centraal ligt het Woldmeer, dat dient voor recreatie, waterberging, natuurontwikkeling en ‘woonwater’. Meerstad combineert de voordelen van de grote stad nabij met de geneugten van het landelijk wonen.

De uitvoering van het Masterplan Meerstad (uit 2005) startte in 2008 met de aanleg van een deel van het Woldmeer en het ophogen van de nieuwe woongebieden. De economische recessie veranderde de context voor de ambities. Daarom is in 2011 de ontwikkelstrategie aangepast naar een organisch proces. Uitgangspunt is nu om elke kleine en grotere stap in de ontwikkeling van Meerstad zo uit te voeren, dat die stap op zichzelf al de moeite waard is. Zo heeft het Woldmeer sinds 2015 aansluiting op regionale vaarroutes en werd in 2020 een bijzonder landschapspark in gebruik genomen. De wijk Meeroevers is nagenoeg klaar, Tersluis, Groenewei en De Zeilen zijn volop in ontwikkeling.

Voor de lange termijn ontwikkeling is in 2022 een Agenda voor de Toekomst gemaakt, een actualisatie van het masterplan uit 2005 (zie toekomstmeerstad.eu).

Zie ook www.meerstad.eu